8 de febr. 2013

El cuento del carpintero



'Había una vez un laborioso carpintero que se llamaba Firmín'.
Així comença el llibre que ha escrit i il·lustrat Iban Barrenetxea, i que ha estat mereixedor del premi Club Kiriko 2011, que n'ha destacat l'originalitat, l'humor i les il·lustracions.

L'Iban ens presenta la història d'aquest fuster fantàstic que es troba amb un encàrrec molt peculiar de part del Barón von Bombus, un personatge una mica especial, oi?
Us recorda a algun conte que ja coneixíeu?
A les il·lustracions trobem més informació de la que ens dóna el text: podem trobar detalls que ens donen pistes d'altres històries dins la història, us hi heu fixat?

La història d'en Firmín és un conte, però què és un conte?
Un conte és una narració escrita en prosa, generalment breu. Els contes poden ser tan de caràcter fictici com real. És una forma destacada dins de la narrativa breu i a diferència de la novel·la presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Compta amb una il·lustre tradició escrita de segles a la qual caldria afegir una important tradició oral.
Els contes tradicionals venen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i ensenyar una lliçó moral. També se’ls coneix com a contes de fades o conte popular.

Segons aquesta definició, podem dir, doncs, que és un conte de fades? Penseu que en podriem treure una lliçó moral? Quina?

L'Iban Barrenetxea va nèixer a Elgoibar el 1973 és dissenyador gràfic i va publicar el seu primer llibre il·lustrat Bombástica Naturalis, el 2010. Podeu veure més il·lustracions aquí  i no deixeu de visitar el seu bloc: ibanbarrenetxea.blogspot.com.es/

Utilitza la tècnica digital per elaborar els seus dibuixos, que són molt detallats (quants de vosaltres us heu amorrat al llibre provant de descobrir com ho havia fet?), sabeu en què consisteix aquesta tècnica? L'Iban pinta amb una tauleta gràfica directament a l'ordinador, més o menys així:



Sabeu què? He parlat amb ell i li he explicat que llegirem el seu llibre, potser us agradaria dir-li alguna cosa o fer-li alguna pregunta? Segurament ens contesta! :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada