9 de febr. 2013

Alícia al país de les meravelles

Amb el grup 3 del menjamots ens hem endinsat en un conte literari, Alícia al país de les meravelles de Lewis Carrol (en una versió adaptada per Sophie Koechlin), il·lustrat per Rébecca Dautremer.
Manuscrit il·lustrat per Lewis Carrol

Lewis Carrol és el pseudònim literari de Charles Lutwidge Dodgson, que va nèixer a Anglaterra el 1832. El 1856 va descobrir la fotografia i s'hi va dedicar de manera artística i professional. També va escriure poesia i contes, que va publicar en diverses revistes. El mateix any també va conèixer la família Liddell, que tenien tres filles, Lorina, Alice i Edith, a qui en Charles portava de picnic al riu. En una d'aquestes sortides, el  va 1862, va improvisar una història que va entusiasmar les nenes, i aquella mateixa nit la va començar a escriure i il·lustrar: Alice's Adventures Under Ground.
Tres anys després, va portar el manuscrit revisat a l'editor Macmillan, a qui li va encantar. La primera edició, amb el títol Alice's Adventures in Wonderland es va publicar el 1865 amb il·lustracions de Sir John Teniel. El llibre va tenir tant d'èxit que uns anys més tard va publicar la segona part: Through the Looking-Glass and what Alice Found There.


Podriem dir que és una novel·la? O un conte? Què us sembla si li diem conte literari? Però, què és un conte literari? 

El conte literari es distingeix d’altres formes narratives com la novel·la bàsicament per l’extensió (s’acostuma a prendre com a mesura el fet que es pugui llegir d’un sol cop, tot i que els límits no són exactes). Julio Cortázar el defineix pel seu efecte, mentre que el conte és d’efecte únic, ja que s’explica una història, a la novel·la la voluntat és més global.
D'aquesta història se n'han fet moltes versions, (a la Biblioteca podeu trobar aquestes) també cinematrogràfiques, les més famoses, les de Disney: l'animada, de 1951 i la de Tim Burton, de 2010, que segur que heu vist.

En aquesta versió adaptada, trobem les il·lustracions de la Rébecca Dautremer (a la biblioteca podreu trobar més llibres il·lustrats per ella). Aquesta il·lustradora francesa va nèixer el 1971 i va estudiar edició gràfica a l'escola d'arts decoratives de París. És editora i il·lustradora, i fa uns anys va començar a fer els seus propis llibres, escrits i il·lustrats per ella.
Utilitza la tècnica del gouache, tot i que també juga i experimenta amb altres tècniques.

Què us semblen les il·lustracions? Us heu fixat que tenen molts detalls? Entre ells, hi ha elements de l'Alícia original: fotos del Lewis Carrol (fetes per ell, o on surt ell), il·lustracions de John Teniel, un cartell d'un curs de croquet que trobem a moltes il·lustracions, imatges actuals (heu vist un mickey?)

3 comentaris:

  1. Em va agradar molt! Tant la història com les il·lustracions. Si encara no us l'heu començat us el recomano molt, de veritat! :)

    ResponElimina
  2. Jo ja m'he le llegit, pero he anat molt lenta, perque em posava nerviosa nomes de llegir-ho...:S

    Juliana

    ResponElimina
  3. Perquè et posava nerviosa, Julilana? pel 'non-sense'? :)

    ResponElimina